Proluka v Münsteru

Hehnpohl architektur






Proluka v Münsteru


Münster, Německo

Dům navržený německým studiem Hehnpohl architektur velice nápadně zapadá do historického centra německého Münsteru, města, které se do historie zapsalo aktem podepsání vestfálského míru roku 1648. Za tradiční fasádou z režného zdiva se skrývá překvapivě vzdušný a netradiční interiér.



Objekt je navržen do proluky mezi památkově chráněné historické domy v münsterské centrální části Buddenturm. Architekti zde byli postaveni před relativně komplikované zadání: museli splnit požadavky regulačního plánu, který striktně určil hranice zastavěnosti parcely, a zároveň museli navázat na stávající zástavbu a na daný kontext sousedních objektů. Nový dům měl promlouvat historicky zakořeněným jazykem a přitom vyhovět současným požadavkům pro plnohodnotné bydlení.


Charakteristickým prvkem fasády je dělení trojím horizontálním zalomením – dvě z nich odpovídají kolmici vůči podélné ose sousední parcely. Třetí, nejvyšší, je spojnicí obou sousedních domů. V kombinaci s fasádním obkladem režným zdivem autoři dosáhli dvojího efektu – udrželi zdejší typický materiál i městské měřítko.


Návrh integruje jak historický výraz, tak i pocit současného minimalismu. Fasáda se směrem do ulice otvírá na třech místech. V parteru měděnou branou a v prvním i druhém patře velkoformátovým zasklením v ustoupené fasádě.


Odstupňování je patrné také v interiéru, kde okna vytvářejí jakési výklenky, skrz něž se naskýtá pohled na středověkou věž Buddenturm, která je součástí historického opevnění města. Schodiště se zase vějířovitě rozevírá a dovoluje tak přirozenému světlu proniknout hlouběji do dispozice. Dalším neopomenutelným zdrojem přirozeného světla je i zasklení podél okapových zdí a v hřebeni střechy.


Dům je uspořádán do čtyř úrovní. V přízemí se nacházejí vchod, multifunkční sál, vnitřní dvůr a garáž. V prvním patře následují obývací a jídelní prostory, kuchyň a střešní terasa s výhledem na přilehlý kostel. Ve zbývajících patrech jsou navrženy ložnice, pracovna a koupelna. V interiéru je použit pohledový beton a masivní fošny na podlaze.



+


Chcete vidět celý text a 9 dalších fotografií?

Přihlaste se, zaregistrujte nebo se staňte našimi předplatiteli a zařaďte se do exkluzivního klubu fanoušků architektury.

Žijeme architekturou a jsme v kontaktu s těmi nejlepšími architekty v Česku i ve střední Evropě. Píšeme o tom, jak o architektuře přemýšlejí, a přinášíme vám stavby, které vytvářejí.

Protože na architektuře záleží!




Přidat se k předplatitelůmPřihlásit seZískat přístup