Kolby: vinařství jako součást krajiny

BoysPlayNice, Petr Polák Studio
Ateliér ORA proměnil areál vinařství v Pouzdřanech v ukázku soudobé architektury, která je postavena na úctě k místu, krajině i komunitě.
Areál vinařství Kolby na jižní Moravě donedávna tvořil historický objekt doplněný o různorodé přístavby. Po změně majitele se proměnila nejen filozofie výroby vína – založená na přírodních postupech a respektu k tradici –, ale i přístup k architektuře. Nová etapa staví na jednoduchosti, udržitelnosti a hlubokém vztahu k místu.
Architektura, která neruší
Architekti z ateliéru ORA dostali za úkol sjednotit nesourodé části vinařství, doplnit areál o nový suchý sklad a zároveň vytvořit prostor, kde se návštěvníci budou cítit dobře. Největší stavební zásah představuje právě sklad – montovaná hala z pohledového betonu v zemitém odstínu, částečně zapuštěná do terénu. „Suchý sklad jsme chtěli co nejvíce skrýt – jak vizuálně, tak hmotově. Použili jsme zeminu z výkopu k navýšení terénu, inspirovali jsme se klasickým přístupem k vinným sklípkům,“ říká architekt Jan Veisser.
Zemitý tón betonu doplňuje předsazená dřevěná fasáda z akátu – místní tvrdé dřeviny, jež přirozeně stárne a nevyžaduje další úpravy. Do stejného obkladu je citlivě vsazena lavice, která zve k posezení a výhledu skrz porostlou treláž, jež se časem změní v zelenou oponu.
Nová náves a příjemný stín
Jedním z klíčových témat návrhu byl veřejný prostor. Architekti zachovali výraznou stávající konstrukci nad vstupem, která vytváří hluboký stín – cenný prvek v horkém klimatu jižní Moravy. Tato „markýza“ nově dostala akátové opláštění a spolu s vydlážděným prostorem vytváří jakési druhé „náměstíčko“, volně přístupné veřejnosti. „Tím, že prostor není oplocený, se přirozeně propojuje s obcí. Lidé tu posedávají, konají se zde koncerty i degustace. Vzniklo místo, které slouží komunitě,“ doplňuje Jan Veisser.
Degustace ve stínu, sklepě i u stolu
Veřejné prostory pokračují i do interiéru historického jádra vinařství. Místo klasického baru navrhl tým z ORA masivní degustační stůl ze dvou kusů starého kmene. Autoři návrhu pracovali s minimem zásahů, ale s důrazem na haptický a vizuální dojem. Deska stolu, který zároveň slouží jako bar, zůstala co nejpřirozenější, a je tak důkazem, že jednoduché řešení často stačí.
Interiér doplňuje na míru navržená cementová dlažba se vzorem v sytě červeném odstínu, který se vlní jako potok krajinou nebo jako hladina ve sklence vína. Výrazným motivem jsou i klenby historických sklepů, kde se víno stále ukládá. „Nechtěli jsme prostor zahlcovat. Degustace je o víně a atmosféře, ne o efektu. Chtěli jsme, aby se návštěvník cítil dobře – ať už sedí venku pod treláží, nebo dole ve sklepě, kde je chlad a klid,“ říká architekt.
Architektura jako pokračování vína
Celý návrh působí sebevědomě a pokorně zároveň. Nic v něm nekřičí, nic se nesnaží být „ikonické“. A právě v tom spočívá síla tohoto projektu – v souladu s krajinou, respektu k minulosti a v poctivé práci s materiálem. Architekt Jan Veisser přiznává, že realizace Kolby je pro něho i jeho kolegy dosud největším vinařským projektem, který přitom zůstává věrný filozofii jejich ateliéru: spojovat soudobou architekturu s autenticitou místa.
Vinařství Kolby
Místo: Pouzdřany, Jihomoravský kraj, ČR
Ateliér: ORA
Autor: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Spoluautor: Maroš Drobňák, Klára Mačková
Spolupráce: Atelier Partero (krajinářský architekt); Projekce 21 (projekce); PS Brno (realizace stavby); Creatisa design (realizace interiéru); K4 (projektové řízení)
Klient: Kolby
Projekt: 2021
Realizace: 2023
Foto: BoysPlayNice, Petr Polák Studio

o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.

Podobné články
< zpět na přehled článků