Letní dům u Balatonu

Váncza Művek / László Váncza




Letní dům u Balatonu


Révfülöp, Maďarsko

Možnost navrhnout dům s úchvatným panoramatickým výhledem z úbočí svahu, s lesem za zády a žádným sousedem poblíž je snem každého autora, a stává se tak jeho manifestem. Dům v Révfülöpu na pahorkatém břehu Balatonu představuje veskrze moderní stavbu s velkorysým prostorovým řešením jak vnitřních, tak venkovních prostor a odkazuje na tradici maďarských rurálních staveb.



Otázky pro Lászlóa Vánczu


Kolik času uběhlo mezi prvním kontaktem s klientem a předáním domu?
Od první skici po dokončení domu uběhly dva roky.


Jak postupujete, aby výsledná podoba domu odpovídala vaší architektonické představě, když své představy má jistě i klient? Jaká fáze diskuse s ním byla nejobtížnější?
Prvotní koncept vycházel z přísně geometrického uspořádání a integrity materiálů. Během přípravy stavební dokumentace se takové zadání stalo tou největší výzvou a naplnit ho nám dalo dost práce. Dřevěný plášť střechy vyžadoval naopak velkou odvahu a důvěru ze strany klienta. Ve výsledku se však podařilo bezezbytku udržet architektonické prvky původního konceptu.


Jaké máte zkušenosti s řemeslnou kvalitou a prací profesí?
Dřevěná konstrukce vyžadovala spoustu řemeslné práce a velkou zručnost. Klient však naštěstí našel dodavatele, který ocenil nestandardní detaily stavby a našel dostatek odvahy i trpělivosti poprat se s řešením. Největším problémem celého procesu se ukázalo správné položení dřevěné střešní krytiny.


O kolik celková cena domu přesáhla původní přání klienta – v přibližných procentech – a v jaké položce klient obvykle nejvíce podhodnocuje náklady?
Konečná cena přesáhla původní odhady přibližně o padesát procent. Především z důvodu vyšších nároků na rukodělnou a řemeslnou práci.


Na co byste u vašeho řešení tohoto projektu zvlášť poukázal?
Dům stojí na vrcholku rozlehlé vinice s panoramatickým výhledem na Balatonské jezero. Pozice domu těsně pod vrcholem kopce, transparentnost dispozic, posuvná okna i slunolamy odrážejí náš záměr navrhnout současnou budovu, citlivě zasazenou do okolní přírody. Na druhou stranu uspořádání hlavního patra do tří částí odkazuje na archaické struktury lidových staveb. Použití materiálu je jednoduché: plochy stěn jsou z bílého omítnutého zdiva, ostatní části – včetně střešní konstrukce, trámů, dveří, oken, stínicího systému a opláštění – jsou zhotoveny z místního modřínového dřeva. Protože je dřevěná konstrukce domu viditelná zevnitř i zvenčí, její silný geometrický řád definoval celý proces navrhování a vévodí estetice budovy.


Byla předmětem debaty s klientem i ekologická stránka stavby, například hospodaření s vodou, energetická bilance nebo provozní náklady?
Klient podporoval všechna ekologická řešení, například topný systém využívá geotermické zdroje. Dům vycházející převážně z dřevěné konstrukce a prvků je již z podstaty materiálu sám obnovitelným objektem.



+


Chcete vidět celý text a 9 dalších fotografií?

Přihlaste se, zaregistrujte nebo se staňte našimi předplatiteli a zařaďte se do exkluzivního klubu fanoušků architektury.

Žijeme architekturou a jsme v kontaktu s těmi nejlepšími architekty v Česku i ve střední Evropě. Píšeme o tom, jak o architektuře přemýšlejí, a přinášíme vám stavby, které vytvářejí.

Protože na architektuře záleží!




Přidat se k předplatitelůmPřihlásit seZískat přístup