Vše

Revitalizace plzeňského brownfieldu


Text ANTRACIT, 5.4.2024
Vizualizace Ateliér Ostrava, PROFURE atelier
3620 vidělo         415 se líbí




Developerská skupina ANTRACIT, která se zabývá bytovou výstavbou a logistickými, výrobními a administrativními projekty na území Česka a Slovenska, se rozhodla zrekonstruovat bývalý průmyslový areál situovaný strategicky v blízkosti plzeňského hlavního nádraží. Architektonický návrh vychází z původního industriálního ztvárnění, jež doplňuje o kontrastní soudobé prvky. Na zastavěné ploše 2 860 metrů čtverečních tak brzy vznikne atraktivní zázemí pro firmy, které nyní skupina ANTRACIT začíná oslovovat jako budoucí nájemce.


Cílem návrhu, za nímž stojí studia Ateliér Ostrava a PROFURE atelier, bylo zachovat původní charakter řešených objektů a využít všechny stávající zděné obvodové konstrukce a skeletový nosný systém. Autoři tím tak podpořili ekonomičnost celého řešení a zároveň navázali na historickou stopu místa s jedinečným geniem loci. Nenosné stěny budou vybourány a nově vystavěny dle funkčních, provozních a prostorových požadavků. Technicky nevyhovující okna nahradí nová – tepelněizolační hliníková v industriálním stylu – a na fasádách budou oživeny historické detaily.





Stávající objekty, jimž bude ponechán dobový vzhled, budou doplněny novými hmotami střešní nástavby a skladovací haly, jež mají naopak působit současně, minimalisticky a odlehčeně. Staré a nové bude jasně rozlišitelné, obě vrstvy však budou ve vzájemném souladu. Pozornost projíždějících by měla poutat netradiční fasáda v barvě antracitu, použitá na celé ploše stávajících hmot, s níž bude kontrastovat menší komerční objekt vyvedený ve stříbřitě šedé.


Administrativní zázemí i sklad


Hlavní část návrhu tvoří administrativní budova s dominantním vestibulem, který je propojen s velkou skladovací halou, na niž navazuje ještě jedna menší. Dále vznikly nájemní prostory s obchodními či skladovacími kapacitami, které bude moci využívat až pět firem. Hmoty administrativní části – včetně její nástavby ve formě dřevostavby – mají zelenou střechu, jež slouží jako terasa s výhledem na areál.





Vnitřní prostory jsou pojaty současně, avšak industriální historie objektů umožnila v jednotlivých místech prostorovou hru a vkládání mezipodlaží do jinak nevyužitých částí. Vstupní hale administrativní budovy dominuje velké dvouramenné schodiště, které je navrženo jako samostatný skulpturální prvek a obsahuje zázemí pro recepci a skladovací prostory.


Materiály v interiéru byly zvoleny tak, aby odkazovaly k průmyslovému charakteru objektů. Převládá zde bílá omítka, sklo, beton a dřevo. V hlavní skladovací hale je zachována jeřábová dráha a původní příhradová konstrukce podporující střechu s dominantním hřebenovým světlíkem. Všechny funkční části 1. NP jsou přístupné z úrovně terénu samostatnými vstupy a jsou situovány tak, aby se jednotlivé skladovací prostory daly snadno dopravně obsluhovat.





V západní části pozemku je nově vytvořen soukromý předprostor s lavičkami, zelení a parkováním pro zaměstnance jednotlivých firem. Areál představuje ucelený prostor, který bude schopen zajistit i ty nejmodernější administrativně-skladové požadavky budoucích nájemců, a to v nadstandardní architektonické kvalitě prostředí.


ANTRACIT
www.antracitproperty.sk






FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.



Podobné články







< zpět na přehled článků